Spree NQ50 86 hard to start

Trying to get your Spree/Elite to run, or run better? Post your questions here.

Moderator: Moderator

Post Reply
Quinn15
Noob
Noob
Posts: 1
Joined: Fri Mar 15, 2019 10:30 am

Spree NQ50 86 hard to start

Post by Quinn15 » Fri Mar 15, 2019 10:46 am

I just got a spree nq50 1986 from a guy who restores them. Unfortunately I bought it in the cold and with a dead battery so I was only able to see it start with the kickstart after a few hard kicks. Got it home, put in a brand new fully charged battery and it won't start with the electric start even when the engine is warmed up. The starter turns the engine over, I've never gone longer than maybe 5-6 3 second burst cause I don't want to burn out the starter. Ever time I turn it off I have to kick it several times pretty fast to get it to start up, doesn't matter if it's been running for a while.

I took the carb out and cleaned it, everything is clean all holes and jets clear. I hooked the bystarter up to 12v and watched it slowly move out. I confirmed oil pump is working. Even mixed 32-1 in the tank with the oil pump disconnected. Haven't made any headway on starting. It can get it running pretty fast and have adjusted the mix and throttle screws with no changes in start performance. The guy said he just replaced the air filter and spark plug. I checked the air filter and it looked good.

I'm going to pull the muffler next to see if it's plugged at all, BBQ it if it necessary.

Any suggestions on what to focus on? I'm obviously a noob and don't have a huge budget for this thing but I'd like to get it as happy as I can. Just don't quite know what to focus on.

Thanks!

Post Reply