Trying to get an af16 elite to run

Trying to get your Spree/Elite to run, or run better? Post your questions here.

Moderator: Moderator

Post Reply
User avatar
ansneds
Spree
Spree
Posts: 124
Joined: Sat Aug 06, 2016 11:44 am
Location: Wisconsin

Trying to get an af16 elite to run

Post by ansneds » Mon May 13, 2019 1:56 pm

Need some help with an af16 elite. It will run great at first after starting it, but as soon as I let off and give it gas again, it bogs bad and doesn't go above 10mph. After letting it sit for a few minutes, it will run fine until letting off. I've cleaned the carb, changed the petcock, changed coil, and put it new spark plug. Is there anything else I should check because I'm not sure what else it could be.
Currently own:
->1995 Honda Elite 50 (Derestricted)
Have previously owned:
->Multiple 94-01 Elite 50s
->1985 and 1986 Honda Sprees
->1985 Honda Aero 50

User avatar
bonesv
Moderator
Moderator
Posts: 1661
Joined: Sun Jun 26, 2011 2:00 pm
Location: Florida

Re: Trying to get an af16 elite to run

Post by bonesv » Mon May 13, 2019 7:31 pm

ansneds wrote:
Mon May 13, 2019 1:56 pm
Need some help with an af16 elite. It will run great at first after starting it, but as soon as I let off and give it gas again, it bogs bad and doesn't go above 10mph. After letting it sit for a few minutes, it will run fine until letting off. I've cleaned the carb, changed the petcock, changed coil, and put it new spark plug. Is there anything else I should check because I'm not sure what else it could be.
Try replacing vacuum line. Also check to be sure the insulator between the intake and carb is correctly installed and o-rings are in place. Do you have an air filter, oiled and in place? Are there any leaks at or around the air box? Is this your first scooter? I don't know your experience level so please understand my questions.
Honda Elite SR
Honda Dio-Elite SR
Honda Elite LX
Pineapplegti wrote:Ruckus mods should never carry over to vintage scooters......it just isn't kosher.

User avatar
Wheelman-111
Moderator
Moderator
Posts: 10991
Joined: Wed Oct 22, 2008 5:09 pm
Location: Deepinnaharta, Texas

Re: Trying to get an af16 elite to run

Post by Wheelman-111 » Mon May 13, 2019 8:50 pm

Greetings:

I surmise a Clue from the statement that "it will run great at first...", suggesting that it's running at low speed off the open bystarter circuit. Once it closes the Pilot circuit isn't functioning, as suggested by its behavior. If one of Bone's excellent suggestions solves the issue, great! If not, it's back to the Carb Dip and a more careful assessment of the Pilot circuit. Lots of How-To threads in Tech for this.
Wheelman-111
Most of my money is spent on scooterparts. The rest is just wasted.
Still Seeking Red PCX-150
Flash 9: 2001 Elite SR Contesta 72 ZX Tran, 9:1 Gears, Stock Airbox, Carb and Pipe 58.8 MPH
Punkin: 2010 Vespa/Malossi S78, 99KPH

:coolcruise:

User avatar
Meatball
CB900F
CB900F
Posts: 1792
Joined: Sat Jun 04, 2016 10:45 am
Location: seattle

Re: Trying to get an af16 elite to run

Post by Meatball » Mon May 13, 2019 11:14 pm

Smells like an air leak...possible carb/intake area, crank seal or base gasket. Runs great at first from all the air sucking in, then warms up and doesn't like it.
I need to find some new haters...the ones I have are starting to like me.

User avatar
ansneds
Spree
Spree
Posts: 124
Joined: Sat Aug 06, 2016 11:44 am
Location: Wisconsin

Re: Trying to get an af16 elite to run

Post by ansneds » Wed May 15, 2019 6:45 pm

Ended up trying a different stock carb and it works now after making a few adjustments.
Currently own:
->1995 Honda Elite 50 (Derestricted)
Have previously owned:
->Multiple 94-01 Elite 50s
->1985 and 1986 Honda Sprees
->1985 Honda Aero 50

Post Reply